L'enigma del laberint



Els laberints conviuen amb la humanitat des de fa més de 4.000 anys.

Arrodonoits, quadrats, ovalats, amb pedres arrenglerades , inscrits a les roques o amb camins vegetals. A totes les cultures i a llocs tan diversos com Egipte, Perú, Creta, Irlanda, India  o Arizona.

Quin pot ser el  seu sentit ?

Especialment en els somnis es mostra la riquesa de les imatges que es repeteixen de manera col.lectiva. Els símbols formen part de la historia i la mitologia humanes, tenen un significat  que supera els límits del temps i la geografia .

Apunto una proposta de significat  connectat amb la Psicologia arquetípica i l'inconscient  fent paral.lelisme amb el camí de desenvolupament personal al llarg de la vida.

  • D'entrada , un laberint crida l'atenció; és atractiu , misteriós i geomètric.
  • Es reprodueixen camins , un centre i una sortida.
  • Els camins són estrets i recargolats, cal estar atents a cada passa.
  • La sortida no és evident i de vegades cal donar moltes voltes per trobar-la.
  • En un laberint no hi ha carrerons sense sortida encara que ho sembla en molts moments.
  • La direcció en la que s'avança canvia contínuament.
  • Només es troba el centre i la sortida avançant endavant. Si es retrocedeix, es bloqueja l'itinerari .
  • Si confiem, seguim, i no abandonem, arribem al centre . Al cor del laberint les diferents  cultures honoren allò que és sagrat i s'obren  les respostes a les preguntes essencials sobre el sentit i l'existència.
  • Retornar a la vida quotidiana quan hem arribat a una consciència profunda o una resposta no és immediat; cal desfer camí, recòrrer de nou les pistes, donar temps, aposentar i anar experimentant noves identitats amb els nous aprenentatges. Cal assimilar l'experiència i integrar-la al viure ordinari.

Recòrrer el laberint em sembla una metàfora excel.lent dels moments de trànsit i transformació circulars que ens va presentant la vida.

Des del punt de vista de l'experiència personal,  dues maneres d'utlitzar el laberint: la més popular és caminar meditativament, de manera pausada, assaborint, potser amb alguna frase, alguna pregunta, o potser simplement amb consciència de cada pas que recorre un itinerari sense pressa. Altra manera , per ús cerimonial individual o grupal , com a ritus de pas, de celebració, de comiat, de benvinguda...imaginació al poder.

Podeu anar a un laberint ja creat o crear-lo de nou. Allà van un parell de dissenys fàcils.
Bon estiu ¡¡




"Una història és com un laberint, entres i has de triar un camí. Si no és el camí correcte, t'avorreixes i has de començar un altre. Sempres és com una aventura; saps com entres però no com sortiràs"
Cornelia Funke

"Jo sóc una part del que he anat  trobant al meu camí".
Alfred Tenyson

Imatge Pixabay








Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Amor , el origen

Què ens mou?

ELS QUATRE ACORDS