La química del benestar



Una altra visió del que ens produeix benestar; les substàncies químiques dissenyades des de molt antic en la nostra naturalesa mamífera que composen l'alquímia de les sensacions agradables.
El motor de la supervivència de la naturalesa és crear sensacions plaenteres que ens reforcin a repetir-les i evitar les que ens fan sentir malestar.
Quines són aquestes substàncies invisibles que van fent alquímia interna?

Dopamina: relacionada amb la recerca de plaer quan busquem objectius, desitjos i necessitats; ens impulsa al repte i a obtenir recompenses.

Endorfina: és un analgèsic natural, una resposta a l'estrés, el dolor i la por; emmascara el dolor per un temps breu; quan ens sentim bé després d'un esforç físic, després de plorar, de riure, quan ens fem mal i ens adonem al cap d'uns minuts...

Serotonina: s'activa amb les sensacions  d'autoestima,  confiança i reconeixement; sentir-se respectat i ser rellevant pels altres.

Oxitocina:en relació als vincles afectius i emocionals com la intimitat, la confiança de sentir-se recolzat per altres; el plaer de la pertinença  i la seguretat de sentir-se en tribu social.

Cortisol: és l'avisador d'emergència de l'organisme; quan es dispara ens produeix estrés, por i ens adverteix que el dolor apareixerà si no actuem. És un bon avisador de perills encara que de vegades corre massa i  ens alerta davant perills imaginaris...

Més enllá d'altres consideracions abstractes i filosòfiques, som mamífers i aquestes substàncies i el que les promou són en gran part el carburant que ens mou la maquinària del benestar.   Hi ha necessitats humanes que estan dissenyades per tirar endavant  la supervivència i formen part de la nostra naturalesa encara que també  hi ha matisos individuals i camins neuronals per obrir i  transitar; tenim la possibilitat de modelar la nostra balança de benestar  intern potenciant maneres de fer que conviden a transitar el flux invisible de substàncies que ens van a favor ...

Us recomano un  llibre de l'autora Loretta Graziano. Amè i molt pràctic, parla sobre els neurotransmisors i com potenciar-los.




Una cita del llibre,

"No es fácil ser un mamífero con un córtex grande. Tenemos suficientes neuronas para imaginar cosas que no existen...mejoramos nuestra vida pero también estimulamos sensaciones desagradables".

"El amor es una gran fuente de sustancias químicas del bienestar porque es extraordinariamente relevante para la supervivencia genética".

Imatge Pixabay






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Amor , el origen

Què ens mou?

ELS QUATRE ACORDS