Rituals





Som éssers rituals. Des de temps immemorials els humans estem connectats amb les pràctiques simbòliques que acompanyen moments de la vida. És com si el pensament màgic de l'etapa de la infància seguís estant present, formant part de la nostre psique i els seus cicles. És quan  l'ésser humà surt de tant en tant de la racionalitat i juga amb els símbols, les imatges, la música, la dansa, el color, l'estètica, la vestimenta, els objectes , els elements de la natura per representar i actuar significats interns. Representar ens fa bé.
I per travessar els comiats, acompanyen, aglutinen persones i materialitzen el desassossec i alhora l'esperança del  buit  del cor.

Els rituals durant molt temps han estructurat la vida de les comunitats humanes, aporten sentits i crec que segueixen essent una manera natural d'expressar moments  importants del viure i de preparar-nos per assumir , elaborar i integrar els canvis i les transicions. També ens connecten amb "la tribu"; fidelitzen les trobades, donen testimoni de moments importants , tanquen cicles col.lectius i obren de nous.
 Hem après pràctiques tradicionals i potser algunes  ja no connecten amb les nostres creences  peró aposto per ser creatius i inventar nous rituals; la seva funció  segueix essent necessària. Segons Roberts (2006), s'associa la simbologia bàsicament entorn als següents temes :


  • De transició.- Ajuden a realitzar el pas d'una etapa a un altra. El matrimoni, el naixement dels fills i les seves celebracions i regals, el canvi d'etapa vital, els comiats, els dols, deixar anar...
  • De continuïtat.-Es porten a terme repetidament per mantenir la normalitat quotidiana i la cohesió del grup. El cafè matinal, llegir el conte abans d'anar a dormir...Les trobades per festejar, els dinars de diumenge, els Nadals, els aniversaris, les festes i diades tradicionals.
  • Curatius.-Per sanar, guarir. Pràctiques curatives que associen la millora de la malaltia, l'enfoc a la salut. També canalitzen emocions difícils cap a nous estats i equilibris.
  • Afegeixo, pràctiques simbòliques amb el cos, paraules, objectes, imatges o elements de la natura per connectar  amb  altres nivells de consciència

D'Antoine de Saint Exupery,“¿Qué es un rito? -dijo el principito.-Es también algo demasiado olvidado -dijo el zorro-. Es lo que hace que un día sea diferente de los otros días.” 





Escrivim i deixem anar....un ritual de comiat

Imatge Pixabay

  

Comentaris

  1. Que important permetren’s els rituals pero adaptan-los a les nostres vides. Que els rituals no ens facin perdre el nord!
    Gracies Lluna per compartir!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Amor , el origen

Què ens mou?

Lo esencial