Parlar-se a tres veus



Veus internes.
Tres autopersonatges diuen la seva en el nostre diàleg intern. Passa a tothom. 

Aquesta és la proposta del model de l’Anàlisi Transaccional del psicòleg Eric Berne (1.910-1.970).
Podem parlar-nos com un pare que ordena i protegeix, com un nen@ que vol jugar i també s'enfada o com un adult@ que ordena i posa seny. I tot alhora.
El cas és que cada personatge aporta pistes del que volem i de vegades no es posen d'acord o un pren massa el protagonisme i sentim lluita interna.

Us presento sintèticament els personatges en joc:

EL PARE.- El que ens diem a partir del que hem interioritzat dels personatges paterns familiars i socials, representa la veu crítica, les normes, l'autoritat, els valors, la manera del bé i el mal i també la protecció.

EL NEN/A.-El que diu el nen/a que hem sigut abans dels 6 anys i continua en nosaltres . El nen lliure expressa els desitjos, la creativitat, les emocions, les intuicions, els plaers. També representa l'adaptació a través de la submissió o la rebelió a les normes .

L'ADULT/A.-S'afirma a partir dels 12 anys. Recopila informació, valora, avalua, fa plans, escolta les parts i pren decisions. És la veu que finament balanceja les altres dues.


Si s'embolica la troca  patim més del compte. Un pare molt rígid ens paralitza, un nen inadaptat potser ja no toca i un adult asèptic també es perd  el joc i la diversió.
Cada veu té les seves funcions útils per la vida . El millor és que s'alternin, s'escoltin entre elles i reculin si no són útils. Pactar, negociar i arribar a acords.
També podem entendre que hi ha persones diferents segons quina veu domina més i millor tenir alguna pista per  comunicar-nos millor i revisar les compatibilitats.

Veure les tres veus com una observador@ dóna perspectiva i noves visions per avançar.
I sobre tot que el nen/a sempre conservi la seva veu en el món dels adults.


Cito a Eric Berne,

Cada persona dissenya la seva pròpia vida, la llibertat li dóna el poder de portar a terme els seus designis i el poder li dóna la llibertat d'interferir en els designis dels altres"

 Imatge Pixabay

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Amor , el origen

Què ens mou?

Lo esencial