I tu què saps?

 


Saps coses de tu que ningú sap.

Saps coses de tu que els/les altres saben.

Hi ha coses de tu que ni tu ni els altres saben.

Hi ha coses de tu que els altres saben i tu no.


Aquest seria el punt de partida d'una eina d'anàlisi psicològic creada pels psicòlegs Joseph Luft i Harry Ingham que convina l'autoconeixement amb la dinàmica de les relacions. És com un trencaclosques , més complert quantes més peces encaixen. Es tracta de " la finestra de Yohari".


L'Àrea lliure conté la informació sobre nosaltres que coneixem tant nosaltres com el nostre entorn. L'intercanvi d'informació , la confiança, el mostrar-se amb llibertat , la transparència.

A l'Àrea secreta es situa allò que sabem sobre nosaltres i no volem que sigui conegut. Pors, inseguretats, vergonyes , la part "d'ombra" que tothom tenim. Quan més pesa aquesta part més petita és l' Àrea lliure i més embolicades són les interaccions amb els altres tot i que en segons quins entorns podem escollir no mostrar-nos a cor obert.

L'Àrea inconscient conté informacions, records, vivències, guions apresos, missatges antics que poden estar en un nivell més profund al que de moment no hem tingut accés. 

El que hi ha a  L'Àrea cega ho veuen els altres i jo no ho veig. Aquest és un gran espai a recòrrer si fóssim capaços de donar i rebre bons  "feedbaks" quan ens relacionem. Tema delicat, tot un art subtil. Pel qui ho diu, amb respecte, en el moment oportú. Per qui ho rep, respirar-ho, deixar-ho sentir, macerar-ho i escollir si incorporar, transformar . Potser si no m'ho dius jo no ho veuré mai i es repetirà sense fi allò que al cap i a la fi em resta.

Els espais de la finestra es relacionen, s'influeixen, s'amplien i s'encongeixen. Descobertes, apertures, escoltes i reptes per capbussar-nos a noves mirades dins i fora mar.


Algunes cites,

"La claretat és una correcta distribució de llum i ombra". J.G. Hamann

"Entrega el teu rostre al sol i les ombres cauran darrera teu." Proverbi maorí

"Seràs estimat el dia que puguis mostrar la teva debilitat sense que a l'altre li serveixi per afirmar la seva força." Cessare Pavesse.

"Hi ha una diferència entre judici i retroalimentació. Els teus crítics t'utilitzen com a mirall de la seva pròpia foscor. Els mestres et sostenen un mirall que enfoca cap a tu."  V Tugaleva. 


Imatge Pixabay

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Amor , el origen

Què ens mou?

Lo esencial