EMPATIES

 


Si cooperem sobrevivim millor tot@s plegats/des. I per cooperar abans ens hem d'entendre .

L' Empatia és una capacitat de base subtil, que permet sintonitzar amb l'emissora de l'altre, posar-nos a la seva pell per comprendre  què li passa. Imprescindible pel diàleg que construeix ponts i dreceres. Habilitat essencial per a  la relació d'ajuda, primer pas de ressonáncia per acompanyar . Pot ser un do i sempre un camí d'aprenentatge.

Oberta com un desplegable, desgranant -la amb límits i matisos:

  •  "Em caus molt bé i per això ens entenem". L'Empatia no és només simpatia. La simpatia succeeix quan  algú ens cau bé, ens avenim, compartim interessos,és fàcil i no requereix de dosi de voluntat.
  • "Ja sé el que et passa". Empatia projectada. M' identifico  amb la teva experiència, em ressona i crec que reacciones igual que jo; no contemplo que ets una persona amb un univers diferent.
  • "Em connecto de tal manera amb el que sents que tu i jo som un@". Sobreidentificació, perill d'inundació emocional i fatiga per empatia, en les relacions d'ajuda o en les relacions personals en les que el contagi emocional esgota i  fa perdre la perspectiva i les necessitats pròpies.
  •  "T'escolto , et comprenc, encara que pugui estar d'acord o no  amb tu. Entenc el que necessites i el que estàs sentint ". Empatia en la seva essència, acompanyada del No judici. Tot un repte. L'altre ho percep i es facilita l'entesa.
  • "Vaig cap a tu i torno a mi"L'Ecpatia és una mirada complementària a l'Empatia ; implica gestionar el contagi emocional per no perdre de vista les nostres pròpies necessitats i emocions. Entendre a l'altre i també ser conscient del propi centre. És com una dansa d'anar i tornar protegint l'espai personal. 


Frases que inspiren,

"Escoltar és voler entrar en el seu món... És un acte d'hospitalitat. Consisteix a fer lloc a l'altre,a cedir-li un espai i un temps mental i cordial. És com acollir un hoste invisible i fer-li lloc dins la pròpia casa. Si estem massa plens, és impossible que l'altre hi pugui entrar."
Francesc Torralba


"Creiem que escoltem, però molt poques vegades escoltem amb comprensió real, amb veritable empatia.I de fet, escoltar d'aquesta manera especial és una de les forces més poderoses pel canvi que conec".
Carl Rogers 


Imatge Pixabay

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Amor , el origen

Què ens mou?

ELS QUATRE ACORDS